آشنایی با شهر نوردرباره شهر نور
وضعیت جغرافیایی شهرستان نور

  شهرستان نور با وسعت 974/2 کیلومتر مربع و با حدود 100 هزار نفر جمعیت متشکل از دو قسمت کوهستانی و جلگه ای است و بین موقعیت جغرافیایی 26/51 طول شرقی و 47/36 عرض شمالی قرار گرفته است. بلند ترین کوه ؛ قله آزاد کوه با ارتفاع 4721 متر و مهمترین رودها ؛ رود نور و لاویج رود می باشد. از لحاظ پوشش گیاهی شهرستان نور به سه قسمت تقسیم می شود که شامل جلگه ای با جنگل و مزارع برنج ؛ کوهستانی شمالی با پوشش جنگلی انبوه و کوههای مرکزی و جنوبی با پوشش گیاهی ضعیف.

AWT IMAGE

  

AWT IMAGE

سابقه تاریخی

  از آنجا که تاریخ نور در طی قرون گذشته تا عصر قاجار جدا از شهرستان های نوشهر و چالوس نیست ؛ نواحی شرقی رویان و رستمدار ؛ امروزه بنام نور خوانده می شود ؛ ریشه این نام به تحقیق مشخص نیست . در منابع قرن8-7 هجری در شرح وقایع تاریخی به نام قلعه نور و اطراف آن بر می خوریم. در عصر صفوی این نام به اطراف تعمیم یافت تا در عصر ناصری کل نواحی کوهستانی و جلگه ای؛ نور نام گذاری شد. ریشه نام نور را به رود نور و درخشش آب آن و قلعه نور مربوط می کنند. با ورود اسلام ؛ مردم نور با تأسّی جستن از اهل بیت (ع) به دین اسلام مشرف و تشیّع را بر حق گرفتند و در تاسیس دولت شیعی علویان طبرستان به همراهی دیگر نواحی رویان و ناتل نقش فعال در حمایت و ظهور این دولت داشتند.

AWT IMAGE

فرزانگان نور

  در منطقه نور ؛بزرگان زیادی ظهور نمودند که اسامی چند تن از این مشاهیر را اجمالأ در ذیل معرفی می نماییم:

  1- عبدالله ناتلی (یکی از برجسته ترین اساتید ابن سینا )

  2- ابوالحسن ناتلی (فوت 517 هجری )

  3- شاه بالو زاهد (صوفی و مرشد اعظم که شیخ خلیفه مازندرانی شاگرد او بوده است)

  4- ملا علی نوری (فقیه و حکیم عصر فتحعلی شاه قاجار )

  5- نیما یوشیج (پدر شعر نو )

  6- رضا نوری خراط ( شاعر و سراینده طبری )

  7- شهید شیخ فضل الله نوری

  8- دکتر منوچهر ستوده

  9- شیخ عبدالنبی نوری(فقیه و صاحب کرامات)

  10- علامه محدث نوری ( میرزا حسین نوری صاحب مستدرک الوسایل )

  11- سید اسماعیل عقیلی نوری (متکلم و صاحب کفایه الموحدین)

  12- دکتر پیروز مجتهد زاده (نویسنده و متخصص مسائل خاورمیانه )

  وبسیاری از بزرگان و شخصیت های دیگر.

  

  شهرستان نور از بدو شکل گیری انقلاب شکوهمند اسلامی و در طول هشت سال دفاع مقدس ؛ همراه و همگام با دیگر نقاط کشور سهم بسزایی در پیروزی انقلاب و دفاع جانانه و مقدس داشته است که مبیّنآن قریب به 600 شهید است که در این میان 29 شهید روحانی ؛ دانشجو و فرهنگی به چشم می خورند و سرداران شهیدی چون عباسعلی ناطق نوری ( نماینده فقید شهرستان نور که در حادثه 7 تیر به لقا الله پیوست)؛ شهید علی اصغر پوللادی ؛ شهید یونس فاطمی ؛ شهید خلیل زالپولی ؛ شهید جعفر سپهری و روحانی شهید حجت الاسلام مهندس ابراهیم فیاضی تقدیم به اسلام نموده است.

AWT IMAGE